Ya Allah please grant me an ever-lasting patience

Saturday, 6 August 2011

Aku juga bertasbih pada ALLAH..

Assalamualaikum n ello ello.......


Diriwayatkan daripada Abu Hurairah R.A, Rasulullah S.A.W bersabda bahawa seekor semut telah menggigit seorang Nabi. Kemudian Nabi tersebut memerintahkan supaya dibakar sarang semut tersebut. Lalu dibakar dan terbakarlah sarang sebut bersama sekalian semut di dalamnya. Maka Allah mewahyukan kepadanya, "Adakah hanya kerana seekor semut menggigitmu maka engkau memusnahkan keseluruhan umat yang sentiasa bertasbih kepada Tuhannya?" -Hadis Riwayat al-Bukhari, Abu Daud, An-Nasaai dan Ibn Hibban.
Melalui hadis yang ringkas ini, jelaslah bahawa membunuh semut dengan sengaja adalah dilarang sebagaimana dilarang membunuh haiwan lain melainkan jika binatang atau serangga tersebut membahayakan contohnya lipas, tikus, ular dan sebagainya.
Di dalam hadis ini juga Rasulullah sebenarnya mahu menegaskan bahawa semua haiwan termasuk haiwan sekecil semut turut bertasbih kepada Allah S.W.T. Maka siapalah kita untuk membunuh mereka sesuka hati tanpa sebab?
Sebelum disyariaatkan oleh Nabi Muhammad S.A.W hukum membakar sarang haiwan adalah dibenarkan namun setelah disyariaatkan oleh Rasulullah S.A.W, perbuatan tersebut termasuk di dalam antara perbuatan yang dilarang dan tidak disukai oleh Allah.

ALAHAI SEMUT API     


 nota~tetibe terasa insaf bila baca artikel ni sbb aku selalu bunuh serangga kecil iaitu SEMUT!!!mana x nyee,semut selalu gigit tangan aku,kadang2 masuk dlm telinga n mata aku.....banyk lagi lah jenayah yg semut API wat kat aku!!!Tapi x pe,insyaALLAH aku xkan bunuh semut api lagi walawpown seluruh badanku calar balar digigit olehnyaaaaa...^_^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...